Forår 2020

FORÅRSHAVEN
”Med vejret er der ikke noget at stille op”, sådan skriver Karel Câpek i sin bog et år med min have. Bogen kan i øvrigt varmt anbefales, hvis man vil indføres i den spekulative og humoristiske del af det at være haveelsker.

”Knoppen åbner sig og spiren bryder frem, når tidens fylde er inde” fortsætter han. Vi kalder det en naturproces, fuldstændig som efterårets forrådnelse er en naturproces. De to fænomener aktiverer dog meget forskellige stemninger, men hver gang forventninger til det nye, som skal komme.

Gartneren må være tæt forbunden med og have god viden om naturens processer for at kunne drive sine vækster frem, så de kan være medspillere i havens overordnede ide. Forårshaven skal forberedes om efteråret, der plantes, sættes løg og der gøres måske klar med nye bede og stier. Alt sammen inden vinteren sætter det hele på pause. 

Denne gang blev pausen kort, eller er den udeblev nærmest. Vi har sukket efter kulde og lidt sne, men har i stedet allerede fået masser af forårstegn. Vi møder det med glæde tilsat en smule bekymring.

Foto Lone van Deurs. Mirabeller i knop.

Foto Lars Anthonisen. Motiv fra Brumleby februar 2020.